Dermoskopija – pregled mladeža i otklanjanje melanoma

 Mladeži su uvek bili znaci raspoznavanja, poput obeležja koja koži daju lični karakter. Mladeži su danas tema koja predstavlja predmet interesovanja skoro svake osobe. Razlozi za to su saznanje da je opasni melanom, najteži oblik raka kože, nekada vrlo sličan bezopasnim mladežima. 

Faktori sredine (hemikalije), visok nivo ultraljubičastog zračenja, te velika kumulativna doza tog zračenja koja se primi tokom života značajni su faktori koji dovode do pojave različitih formi tumora kože. Modni trend da koža bude preplanula tokom cele godine dovodi do hroničnog i nekontrolisanog izlaganja sunčevom zračenju i/ili drugim UV izvorima (solarijumi), što značajno doprinosi povećanju broja obolelih od malignih tumora kože.

Zbog sve veće učestalosti pojave tumora kože, savetuju se preventivni pregledi kože putem dermoskopije. Dermoskopija predstavlja metodu kojom se, uz pomoć specijalnog aparata (dermoskopa), uveličavajućim staklom i hladnim izvorom svetla, posmatraju promene na koži.

Ovom metodom će lekar proceniti da li je promena na koži dobroćudna, sumnjiva ili spada u one koje je potrebno što pre ukloniti (evidentan melanom).

Period nakon letnjeg godišnjeg odmora, kada ste bili izloženi velikoj količini sunčevog zračenja, predstavlja idealno vreme da se posvetite sebi, i obavite preventivni pregled.

To se naročito odnosi na  osobe sa velikim brojem promena na telu kada nam ova medota pomaže u donošenju odluke koji mladeži su potencijalno opasni. Uz jednostavno izvođenje pregleda promene se analiziraju i izvodi se zaključak o daljim merama.

Veoma je bitno da se svaka promena na mladežu (rast, promena boje, svrab, povreda…) odmah registruje i izvrši analiza. Ukoliko na telu imate mladež koji stalno povređujete (vešom, kaišem…), treba ga operativno ukloniti. 

Dermoskopiju – pregled mladeža i otklanjanje melanoma, možete obaviti u našoj poliklinici “Medic”

NAZAD