Rak želuca nastaje kada ćelije unutar ovog organa iz nekog razloga počnu da bujaju van kontrole ,pri čemu stvaraju i formiraju tumorsku masu.Tumor želuca se može javiti u svakoj dobi a od njega dosta češće obolevaju muškarci posebno oni između pedeste i sedamdesete godine života.

Karcinom želuca spada u tumore sa lošom prognozom ukoliko se otkrije kasno tj. u podmaklom stadijumu,tada su šanse za potpuno izlečenje  dosta male.Iako se ne zna tačan uzrok  nastanka ovog oboljenja,utvrđeno je da postoje određeni faktori rizika koji mogu doprineti razvoju ove vrste karcinoma. U njih spada ishrana u vidu česte upotrebe dimljene i usoljene hrane  vode u kojoj ima mnogo nitrata, preterano konzumiranje alkohola i pušenje cigareta.

 Kao jedan od razloga za rak zeluca navodi se i heliko bakterija, koja je glavni uzrok upala i čira na želucu. U rizičnu grupu spadaju i osobe koje boluju od perniciozne anemije, nedostatka želudaćne kiseline ili atrofije želuca, kao i one koje medu bliskim srodnicima imaju slučajeve ovog oboljenja.

RAK ŽELUCA SIMPTOMI

Rak želuca veoma je teško otkriti u ranoj fazi, jer su prvi znaci poprilično neodređeni i dosta su slični gastritičnim tegobama. U većini slučajeva pacijenti ignorišu osećaj nelagode u želucu,otežano varenje  uz pojavu žgaravice, često podrigivanje, gubitak apetita praćen gađenjem na hranu (posebno meso), neuredne stolice,nadutost stomaka posle jela . Upravo ove tegobe mogu biti posledica razvoja tumora na želucu. U kasnijim stadijumima javljaju se osećaj ukusa truleži u ustima i krv u stolici. Zbog nedovoljne iskorišćenosti hrane ili povraćanja,bolesnik naglo mršavi i postaje malokrvan. Nažalost, pacijenti se obično javljaju lekaru tek kada osete bolove, a tada se vać radi o uznapredovalom stadijumu oboljenja.

RAK ŽELUCA METASTAZE

Ukoliko rak želuca metastazira, simptomi zavise od veličine i mesta metastaze. Ako se proširi na jetru, može doći do njenog bezbolnog uvećanja,pojave žutice ili natečenosti stomaka usled nakupljanja tečnosti u trbušnoj šupljini. Bol u leđima javlja se u slučaju metastaza na gušterači ili kičmi.

GASTROSKOPIJA PREGLED ŽELUCA ?

Tokom fizičkog pregleda pacijenta,lekar proverava da li u stomaku ima nakupljene tečnosti,postoje li otoci ili neke druge promene u predelu želuca i okolnog tkiva, i u kakvom su stanju limfne žlezde.Analiza krvi može pokazati postojanje anemije,poremećaj u radu jetre ili povišene vrednosti tumor-markera. Međutim sve ovo nije dovoljno za uspostavljanje konačne dijagnoze, pa se doktori, ukoliko posumnjaju na rak zeluca, najčešće odlučuju za endoskopski-gastroskopski pregled,koji se izvodi posebnim instrumentom – gastroskopom, tankom savitljivom cevi na čijem je vrhu postavljena kamera. Gastroskopija je veoma pouzdana dijagnostička metoda jer obezbeduje direktan uvid u stanje unutrašnjih organa, sluzokože i detektuje promene u vidu erozija, čireva, polipa, tumora. Dijagnoza se može postaviti i na osnovu rendgenskog snimka stomaka kojim se ispituju jednjak, želudac i početni deo tankog creva. Ovakav pregled obavlja se pomoću kontrastnog sredstva – barijum-sulfata,koji pacijent pije pre snimanja. Daljim pretragama, magnetna rezonanca ili CT ,utvrđuje se stepen raširenosti bolesti i na osnovu toga odrediti tok lečenja.

RAK ŽELUCA LEČENJE

Terapija tumora želuca zavisi od veličine, mesta i proširenosti tumorske mase, kao i opšteg stanja pacijenta, a podrazumeva hirurško uklanjanje tumora, lečenje hemoterapijom i/ili zračenjem. Jedinu nadu za izlečenje pruža operacija želuca, koja uključuie delimično ili potpuno odstranjivanje želuca i susednih limfnih čvorova.Međutim, u većini slučajeva nemoguće je odstraniti rak želuca  u potpunosti, jer je karcinom u trenutku dijagnostikovanja najčešće u uznapredovalom stadijumu. Ponekad se tokom operacije uklanjaju i okolni organi (slezina, deo pankreasa). Nakon zahvata, tanko crevo se spaja ili direktno sa jednjakom ili sa preostalim delom želuca. Radioterapija i hemoterapija uvode se nakon hirurške intervencije kada je potrebno uništiti zaostale maligne ćelije, ili sa ciljem da se  produži i poboljša kvalitet života pacijenata sa uznapredovalim tumorom koji se ne mogu podvrgnuti operaciji.

Prevencija

Sprečavanje pojave raka želuca teško je sprovesti s obzirom da nisu poznati svi faktori koji utiču na razvoj bolesti. Može se preporučiti smanjenje konzumiranja dimljene i slane hrane, svakodnevno uzimanje C-vitamina i b-karotena, iako njihova zaštitna uloga jos uvek nije pouzdano potvrđena. Prevenciju čini i borba za rano otkrivanje bolesti, jer je tada verovatnost preživljavanja mnogo veća. Potrebno je utvrditi osobe s povećanim rizikom i redovno ih kontrolisati. Tu spadaju osobe iznad 40 godina koje imaju neka oboljenja želuca, pojavu raka želuca u porodici, a posebno osobe sa neodređenim tegobama u gornjem delu stomaka koje traju duže vreme i ne reaguju na lečenje.

NAZAD