Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. U tom slučaju, mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići smanjena. Na taj način kada ste anemični osećate mentalnu i fizičku slabost. Kada je broj eritrocita smanjen, srce radi brže u pokušaju da većim proticanjem krvi nadoknadi manjak kiseonika u krvi siromašnoj eritrocitima. 
Anemija se može razviti kao posledica obilnijeg krvarenja, usled nedostatka folne kiseline ili vitamina B12, zbog poremećaja u sazrevanju eritrocita, kao i zbog povećane ili ubrzane razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Ipak, najčešći uzrok malokrvnosti jeste nedostatak gvožđa što dovodi do nastanka sideropenične anemije.

Uzroci anemije

Hemoglobin je važan deo crvenih krvnih zrnaca, zadužen za njihovu pigmentaciju i prenos kiseonika kroz organizam. U normalnim uslovima telo da bi proizvelo hemoglobin, koristi gvožđe iz rane ili recikliranih starih eritrocita. Međutim, kod osoba koje ne unose optimalnu količinu gvožđa ili im organizam gubi ovaj mineral zbog nekog poremećaja, telo ne može da proizvede dovoljno hemoglobina i tada dolazi do razvoja malokrvnosti.

 • hronični gubitak krvi (menstrualna krvarenja, krvarenja čira na želucu, crvenih polipa, tumora.)
 • Gastrointestinalna krvarenja (prekomerno uzimanje aspirina ili nesteroidnih protivupalnih lekova)
 • nedovoljno unošenje hrane bogate gvožđem.
 • postojanja Kronove bolesti ili celijaklije (ova oboljenja smanjuju sposobnost creva da apsorubuje hranljive sastojke iz svarene hrane).

Simptomi

Najčešće ljudi koji pate od anemije u početku ne primećuju znake poremećaja koji se razvija polako i postepeno, bez uočljivih simptoma. Tek kada oboljenje postane ozbiljno, javljaju se slabost i umor praćeni vrtoglavicom. 

 • Umor – pospanost
 • Slabost – brzo zamaranje
 • Vrtoglavica i nesigurnost
 • Bledilo kože i sluznice usana, desni, konjuktiva, noktiju i dlanova
 • Ubrzan srčani rad – tahikardija
 • Osećaj hladnoće naročito ekstremiteta – ruku i nogu
 • Tuga i depresija
 • Smanjanje seksualnih funkcija
 • Poremećaji sna i smanjenje apetita
 • Bebe i mala deca sa anemijom gube apetit, ne mogu dugo da održe pažnju, kasnije prohodaju ili počinju da govore te zaostaju u razvoju. 

Blaga anemija izazvana nedostatkom gvožđa obično ne dovodi do komplikacija, međutim, ako se ne leči i postane izraženija, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Pošto kod anemičnih pacijenata srce mora jače da pumpa da bi nadoknadilo nedostatak kiseonika u krvi, mogući su problemi u vidu ubrzanog ili nepravilnog rada srčanih mišića. Ukoliko je reč o osobama sa koronarnim arterijskim oboljenjem, najčešća komplikacija jeste razvoj angine pektoris. Anemija tokom trudnoće može dovesti do preveremenog porođaja ili uzrokovati manju telesnu težinu bebe. 

 Lekari utvrđuju postojanje anemije kroz razgovor sa pacijentom o njegovim tegobama (anamneza), pregledom obolelog i izradom krvne slike. Krvna slika se danas radi pomoću aparata koji daju informaciju broju eritrocita (RBC) leukocita (WBC) i trombocita (PLT). Na rezultatu krvne slike se često nalazi broj, veličina, oblik i opis još nekih fizičkih karakteristika ćelija krvi.

Lečenje

Cilj lečenja  anemije jeste povećanje nivoa gvožđa u organizmu, te utvrđivanje i kontrolisanje faktora koji su izazvali oboljenja. U većini slučajeva, problem se rešava uzimanjem suplemenata gvožđa i unošenjem hrane bogate ovim elementom, Tablete gvožđa piju se svakodnevno u dozi koju odredi lekar, a da bi se pospešila apsorpcija gvožđa preporučuje se da se uzimaju sa vitaminom C, bilo u vidu suplemenata ili soka od pomorandže, brusnice ili jagode.Iako se većina bolesnika oseća bolje već nekoliko dana nakon početka terapije, suplementi se moraju konzumirati od šest meseci do godinu dana, jer je organizmu potrebno toliko vremena da ponovo deponuju dovoljnu količinu gvožđa. Kod osoba koje imaju problem sa apsorpcijom gvožđa, terapija je najčešće doživotna, a ovaj mineral ubrizgava im se pomoću injekcija. U akutnim slučajevima ili ako se radi o ozbiljnim komplikacijama, lekari se odlučuju za trasfuziju krvi, da bi se anemija brže sanirala.Tokom terapije lekar će redovno kontrolisati uspešnost lečenja. Osim kompletne analize krvi, potrebno je redovno meriti nivo gvožđa u krvi, kao i indeks stvaranja mladih eritrocita.

NAZAD