ŠTA JE EKG (ELEKTROKARDIOGRAM)?

Elektrokardiogram (EKG) je grafički zapis električne aktivnosti srca. Elektrokardiografija je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se registruje električna aktivnost srca. Ovom metodom mogu se otkriti različita oboljenja srca. Snimanje traje nekoliko minuta i rezultat je dostupan odmah. Holter EKG-a možete zakazati u našoj poliklinici.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

 U cilju otkrivanja poremećaja srčanog ritma i sprovođenja (aritmije), prisustva pejsmejkera.
 U cilju postavljanja dijagnoze srčanog udara ili otkrivanja znakova prethodnog srčanog udara.
 Predstavlja rutinski postupak na sistematskim pregledima ili na pregledu lekara opšte prakse.

KAKO SE IZVODI?

 EKG može biti snimljen u lekarskoj ordinaciji, bolnici ili u kućnoj poseti.

Tokom snimanja ležaćete na krevetu. Zdravstveni radnik će Vam postaviti elektrode na grudni koš, krajeve nogu i ruku. Elektrode registruju električnu aktivnost srca koja se beleži u vidu talasa na monitoru ili na EKG papiru. Tokom snimanja nemojte se pomerati niti pričati, zato što pokreti mogu uticati na kvalitet i tačnost EKG zapisa.

POTENCIJALNI RIZICI

 Možete osetiti blagu nelagodnost prilikom postavljanja i skidanja elektroda sa grudnog koša. Veoma retko na mestu gde su elektrode stajale možete imati reakciju u vidu crvenila.
 Ne postoji rizik od nastanka strujnog udara tokom snimanja EKG-a. Elektrode postavljene na grudni koš ne emituju električnu energiju, već samo registruju električnu aktivnost srca.

PRIPREMA

 Nije potrebna priprema za ovaj pregled.
 Potrebno je da kažete lekaru sve lekove koje uzimate u redovnoj terapiji, zato što neki lekovi mogu uticati na rezultat ovog snimanja.

NAKON SNIMANJA EKG-A

Možete se vratiti obavljanju svojih redovnih dnevnih aktivnosti.

NAZAD