Medicinska onkologija je nauka koja obuhvata ne samo lečenje pacijenata obolelih od raka, već i prevenciju raka, praćenje i rano dijagnostikovanje. 

Kako se izvodi tretman?

Lečenje se obavlja pomoću lekova intravenski ili oralno, u zavisnosti od vrste raka. Planiranje lečenja zavisi od vrste ćelija raka, zatim od organa u kome se prvi put pojavila bolest i oblasti na koje se širi. Lečenje se obavlja po principu adjuvantne terapije kako bi se smanjio rizik od ponovnog vraćanja bolesti, kao i po principu neo-adjuvantnog tretmana kako bi najveći deo obolelog tkiva (izrasline) bio dostupan za rad. Takođe, sprovodi se i palijativno lečenje kako bi se obolelima produžio životni vek u kasnijim fazama i povećao kvalitet života. 

Koje metode se koriste kod medicinske onkologije?

HEMOTERAPIJA – Kada je reč o tretmanu lekovima, tehnologija se na ovom polju ubrzano razvija i hemoterapija ima za cilj uništavanje kanceroznih ćelija. U većini slučajeva cilj je da se kancerozne ćelije unište u potpunosti.

TERAPIJA HORMONIMA – Hormonski lekovi se koriste u lečenju tumora koji su osetljivi na hormone, kao što su rak prostate i rak dojke. Hormonalni medikamenti se uglavnom uzimaju oralno.

IMUNOTERAPIJA (TERAPIJA KOJA UTIČE NA IMUNI  SISTEM) – Supstance koje prirodno poboljšavaju imuni sistem organizma se koriste i da identifikuju i ubiju kancerogene ćelije upozoravajući imuni sistem tela.

CILjANO VOĐENA BIOLOŠKA TERAPIJA- Jedno od najvažnijih otkrića u poslednjoj deceniji kada je reč o lečenju raka je razvoj visoko efikasne biološke terapije sa relativno malo nuspojava koja ima zadatak da identifikuje elemente koji su prisutni u kanceroznim ćelijama, a ne nalaze se u zdravim ćelijama.

 

PREGLED KOD ONKOLOGA MOŽETE ZAKAZATI NA BROJ 021/6041-737