Diabetes mellitus ili šećerna bolest je najčešća metabolička bolest savremenog doba. To je oboljenje u kome je nivo šećera (glukoze) u krvi iznad normalnih vrednosti, nastalog zbog smanjenog lučenja insulina ili zbog defekta u njegovom dejstvu. Insulin je hormon koji luči pankreas i koji kontroliše nivo glukoze (šećera) u krvi.

Tipovi dijabetesa

  • Tip 1  insulin zavisni ili juvenilni – mladalački dijabetes. Više od 90% ćelija koje proizvode insulin su trajno uništene, tako da pankreas stvara jako malo ili nimalo insulina. Naučnici smatraju da je u osnovi nastanka ovog tipa dijabetesa autoimuna bolest, kada sopstveni telesni imuni sistem napada i uništava beta ćelije pankreasa koje proizvode insulin.
  • Tip 2 – insulin nezavisni dijabetes – najčešći oblik dijabetesa, u kome pankreas proizvodi insulin, ponekad i u većoj količini nego kod zdrave osobe, ali iz nekog razloga, organizam ne može da ga koristi. Glavni faktor rizika ovog tipa dijabetesa je gojaznost.
  • Gestacijski dijabetes – se razvija i otkriva za vreme trudnoće, a posle porođaja može izčeznuti ili preći u stalni oblik bolesti.

Rani simptomi dijabetesa:

Obilno i učestalo mokrenje, suva usta i stalna žeđ, osećanje hroničnog umora, problem sa vidom, sporo zarastanje i najmanjih rana, suva i iritirana koža. Ovi simptomi praćeni su iznenadnim napadima gladi, naglim mršavljenjem ili gojenjem, pojačanim znojenjem, trnjenjem ruku i nogu, promenama na desnima, promenama raspoloženja i nervozom…

Simptomi povišenog šećera u krvi –  hiperglikemija  (koncentracija šećera u krvi iznad 15 mmol/L): pojačana žeđ, umor, malaksalost, učestali nagon za mokrenjem, zamućenje vida, grčevi u nogama…

Simptomi sniženog šećera u krvi – hipoglikemija (koncentracija šećera u krvi ispod 3 mmol/L): vrtoglavica, zbunjenost, uznemirenost, pojačano znojenje, glad, lupanje srca, drhtavica. Nivo šećera u krvi “obaraju” neke tablete protiv šećerne bolesti, preskočen ili prolongiran obrok, nedovoljna konzumacija složenih ugljenih hidrata u ishrani, alkohol, vežbanje…

Ishrana i dijabetes

Dozvoljene namirnice pripremati na sledeći način: dobro očistiti, oprati i konzumirati u sirovom – svežem stanju, kuvane na pari, kuvane, dinstane (kuvane u vodi i ulju u poklopljenom sudu), pečene u rerni, na roštilju, u teflonskoj posudi, u aluminijumskoj foliji. Podgrevanje i dugo kuvanje na  niskim temperaturama treba strogo izbegavati. Ako želimo da meso sačuva što više hranljivih sastojaka treba ga kuvati u komadu u predhodno ključaloj vodi.

Začini se mogu upotrebljavati umereno i to: biber, peršun, mirođija, limunov sok, beli luk, đumbir, lorber (pomaže organizmu da bolje iskoristi insulin), cimet (obavezno se dodaje pečenim jabukama).

Nedozvoljene namirnice u ishrani dijabetičara:

Suhomesnati proizvodi – kobasice, viršle, salame, paštete, kavurma, krvavica, industrijski umaci, supe, zaprške od brašna, namazi od punomasnog sira, kačkavalj, kupljene pite i bureci, prženi krompirići, sve vrste proizvoda od belog brašna, med, alkoholna pića, likeri, veštačka pića, koncentrovani voćni sokovi, voćni sirupi, grožđe, šljive, smokve, orah, lubenica, suvo grožđe, kompoti, konzervisano voće i povrće, kuvani krompir,  gazirane mineralne vode, industrijski šećeri i svi koncentrati – bombone, džem, pekmez…

 

Vrednosti slatkog indeksa:

  • Nizak glikemijski indeks je od 0-45

– Kruške, grejpfrut, jabuke, zeleno povrće, paradajz, pečurke, sočivo, lima pasulj, tetovac, kiselo mleko, integralne testenine…

  • Srednji od 45-54

– Kivi, pomorandže, integralni pirinač, integralni hleb…

  • Visok  preko 55

– Mango, kajsije, lubenice, dinje, ananas, suvo grođže,banane, kukuruz, kuvano korenasto povrće, med, beli šećer, čokolada, slatkiši…

Korisne namirnice u ishrani dijabetičara

•    Crni i beli luk zajedno sadrže jedinjenje kvercetin koje povoljno deluje na dijabetičarsku retinopatiju
•   limunov sok, koji pomaže razmenu materija i poboljšava opšte stanje kod dijabetičara
•    Korisno je piti čaj od sasušenog lišća borovnice ili od mahuna pasulja (pasulj deluje tako sto smanjuje skok šećera u krvi posle uzimanja obroka, što znači da održava nivo šećera na približno poželjnom nivou
•    Lorber kao začin u jelima pomaže organizmu da bolje iskoristi insulin
•    Stevia je prirodni zaslađivač koji veoma uspešno može da zameni šećer 
•    Lišće peršuna

U Poliklinici “MEDIC”  iskusan endokrinolog u okviru jedne zakazane posete obavlja internistički pregled, a u laboratoriji se istovremeno vrši procena koncentracije šećera u krvi i to aktuelne (putem merenja glukoze), i retrogradne u proteklom višemesečnom periodu (putem određivanja hemoglobina A1c).

NAZAD