Infekcija Chlamidiom trachomatis se danas često viđa među seksualno aktivnom populacijom. Ona ima karakteristiku da može da postoji u urogenitalnom traktu, a da je pri tome potpuno asimptomatska. Ova infekcija se povezuje sa zapaljenskim sindromom koji kasnije može uticati na infertilitet i zato je neophodno njeno lečenje. U svetu infekcija chlamidiom se nalazi na prvom mestu u odnosu na druge seksualno prenosive bolesti. Chlamidia se prenosi seksualnim kontaktom i to kako vaginalnim, analnim tako i oralnim putem.

Klinička slika hlamidije

Vrlo često pacijenti nemaju nikakve simptome bolesti. Inkubacija traje od sedam dana do dvadeset i jedan dan. Prema različitim studijama asimptomatski pacijenti se javljaju i do 50% što je veoma visok procenat. Iz tog razloga je nekada potrebno i rutinski uraditi briseve uretre naročito u slučaju nezaštićenih odnosa u prošlosti. Partneri mogu biti dugo u vezi i to sa nezaštićenim odnosima i da uopšte ne znaju da imaju infekciju.

Simptomi hlamidije kod muškaraca

  • Osećaj crvenila ili svraba oko spoljašnjeg otvora uretre
  • Peckanje pri mokrenju
  • Osećaj nelagodnosti u testisima
  • Providan sekret iz uretre

Simptomi hlamidije kod žena

  • Prisustvo vaginalnog sekreta
  • Peckanje pri mokrenju
  • Nelagodnost u maloj karlici i nisko u leđima
  • Povremeno vaginalno krvarenje
  • Nelagodnost pri seksualnom odnosu

Laboratorijsko dokazivanje chlamidie

Kada postoji sumnja na infekciju Chlamidiom trachomatis indikovano je uraditi testiranje. danas postoji nekoliko tipova testova za dokazivanje bolesti i to su:

PCR test – To je najosetljiviji test za dokazivanje chlamidie i može se raditi iz uzorka telesnih tečnosti ili iz urina. Kod svih testova postoji verovatnoća lažno pozitivnih nalaza a kod ovog testa je ona najmanja.

Elisa test – Osnova ovog testa je da se pronađu antigeni hlamidije, a oni su upravo odgovorni za aktivaciju reakcije domaćina tj. pacijenta koji je inficiran.

DNK test – Zasniva se na dokazivanju DNK chlamidie iz uzorka dobijenog od pacijenta.

Test direktnih imunofluoroscentnih antitela – Ovo je test koji se danas široko upotrebljava za brzu dijagnozu bolesti. Ovom metodom se imunofluoroscentna antitela vezuju za antigene chlamidie. Pod fluorescentnim mikroskopom se mogu dijagnostikovati iz direktnog razmaza koji je dobijen od pacijenta.

Veoma je značajno iskustvo laboratorije u posmatranju mikroskopskog preparata i zato se nekada javljaju i lažno pozitivni i lažno negativni rezultati.

Lečenje chlamidie

Danas kada živimo u eri antibiotika lečenje ove bolesti je veoma uspešno. Ukoliko lekar posumnja na bolest koja je uzrokovana Chlamidiom može prepisati terapiju i bez laboratorijske potvrde, da bi što pre prestali simptomi bolesti. Danas postoji prva i druga linija terapije. Lekovi izbora su lekovi iz grupe tetraciklina i azitromicin. Terapija moze biti jednokratna ili u trajanju od sedam dana. Ukoliko nije došlo do izlečenja neophodna je druga linija terapije. Veoma je značajno da se leče oba partnera jer na taj način neće doći do reinfekcije. Odnosi za vreme terapije trebaju da budu sa zaštitom.

NAZAD