U našoj laboratoriji se na najsavremenijim aparatima vrši  najpotrebnije laboratorijske analize. Rezultati se izdaju istog dana a u hitnim slučajevima odmah.
Ukoliko se neka tražena analiza ne obavlja u našoj laboratoriji, mi uzimamo potreban materijal i šaljemo ga u odgovarajući laboratoriju. 

KAKO SE PRIPREMITI ZA DOLAZAK U LABORATORIJU?

Za većinu laboratorijskih analiza poželjno je:
– da pacijent gladuje 12-14 sati pre uzimanja krvi.
– da pacijent pre vađenja krvi ne uzima lekove koji mogu uticati na rezultat pregleda.
– izbegavati fizički napor.
– na analizu doneti prvi jutarnji urin u sterilnoj apotekarskoj bočici ili novoj plastičnoj posudi.
– ukoliko je potrebno uraditi bris grla ili usne duplje, savetuje se da pacijent ne doručkuje niti da sprovodi higijenu usne duplje (da ne pere zube).

        KADA TREBA URADITI LABORATORIJSKI PREGLED?
Preporuka je da se krvna slika, pregled mokraće i osnovne analize rade jedanput do dva puta godišnje, ukoliko pacijent nema zdravstvene tegobe. Ukoliko pacijent ima zdravstvene tegobe tada se upućuje pacijent u laboratoriju i daje se savet koje analize treba uraditi.

         ŠTA PODRAZUMEVA PREGLED KRVNE SLIKE?
Krvna slika podrazumeva određivanje nivoa hemoglobina, vrednost hematokrita, broja leukocita (belih krvnih zrnaca), eritrocita (crvenih krvnih zmaca) i trombocita (krvnih pločica) i drugo. Pomoću krvne slike može se otkriti malokrvnost – anemija, zapaljenski proces, poremećaji krvarenja i zgrušavanja i čitav niz hematoloških oboljenja.

    ŠTA PODRAZUMEVA PREGLED URINA I ČEMU ON SLUŽI?
Uobičajeni pregled mokraće (urina) podrazumeva njegovu hemijsku obradu (boja, izgled, pH reakcija, specifična težina,…) i mikroskopski pregled sedimenta urina gde se mogu uočiti eritrociti, leukociti, bakterije, gljivice, epitelne ćelije, sluz i druge materije.
Pregled urina se koristi za otkrivanje oboljenja bubrega i urinarnog trakta.

       KOJE SU OSNOVNE BIOHEMIJSKE ANALIZE I NA ŠTA ONE UKAZUJU?
*Sedimentacija – uglavnom se koristi pri otkrivanju i praćenju zapaljenskih procesa. Može biti povećana i kod reumatskih oboljenja, anemija, malignih procesa. itd.
*Fibrinogen – određuje se radi otkrivanja zapaljenskih i reumatskih procesa.
*Glukoza (sećer) – koristi se za otkrivanje i praćenje šećerne bolesti. Osobe u čijoj familiji postoje srodnici oboleli od šećerne bolesti, spadaju u rizičnu grupu i samim tim trebalo bi da češće kontrolišu nivo šećera.
*Kreatinin, urea i mokraćna kiselina – koriste se za otkrivanje i praćenje bubrežnih oboljenja.
*Lipidni status – obuhvata: holesterol, dobar holesterol (HDL), loš holesterol (LDL) i trigliceride – koristi se za otkrivanje rizika od razvoja ateroskleroze. Ateroskleroza je zajednički naziv za oboljenja u kojima je arterijski zid zadebljao uz gubitak elastičnosti zbog taloženja holesterola u njemu. Kod određivanja lipidnog statusa, pored uobičajenih pokazatelja mi određujemo i verovatnoću oboljevanja od koronarne srčane bolesti za 5 odnosno 10 godina ( po metodi Frammingham-ske studije).
*Bilirubin (ukupni i direktni) i transaminaze (AST i ALT) – služe za otkrivanje oboljenja jetre i žučnih puteva.
*Gvožđe, TIBC i UIBC – parametri koji se koriste pri dijagnostici anemije kao i, prilikom praćenja efekata odgovarajuće terapije.

       
U sastavu Poliklinike “MEDIC” postoji laboratorija gde Vam stručni tim biohemičara i laboranata stoji na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice. U nasoj laboratoriji pored gore navedenog, radimo hormonske analize, tumor markere, viruse, određivanje nivoa lekova, mikrobiološke analize, itd.

Laboratorija radi svaki dan, rezultati se za većinu analiza izdaju istog dana, sem za bakteriološke čije izvođenje traje najmanje 24 sata. Možete lično preuzeti ili možemo da Vam pošaljemo putem mail-a. 

 

Na Vaš poziv organizujemo dolazak tehničara na kućnu adresu radi uzimanja uzoraka.
Naše metode uzimanja krvi i rada su prilagođene i najmanjoj deci.

 

Cenovnik:

Uskoro novi cenovnik📌