Bolesti bubrega i mokraćnih kanala spadaju pod oblast nefrologije. Bol pri mokrenju, često mokrenje ili nesposobnost da se isprazni bešika, kao i nevoljno isticanje mokraće, najčešći su problemi ove vrste.

✅Nefrološke bolesti mogu da se spreče. Ako se pije dosta tečnosti, izbegava masna i slana hrana i oprezno koriste lekovi, bubrežna oboljenja se mogu preduprediti.

Poznato je da su bubrezi nezamenljivi „prečišćivači“. Ukoliko se pije malo tečnosti, jede masna hrana, a uz to u organizam unosi i puno soli, ili lekova, mogu da se oštete bubrezi i da dođe do stvaranja kamena i nekih drugih oboljenja.

✔Da bi ih sačuvali treba da:

  1. Dnevno pijte dva-tri litra tečnosti
  2. Unosite manje proteina i masti
  3. Izbegavajte dosoljavanje hrane
  4. Kontrolišite šećer u krvi
  5. Proveravajte krvni pritisak
  6. Unosite antioksidanse
  7. Uzimajte vitamin B1
  8. Ne preterujte sa analgeticima
  9. Uradite laboratorijske analize
  10. Idite na pregled ultrazvukom

KAKO IZGLEDA PREGLED NEFROLOGA SPECIJALISTE?

Pored detaljnog razgovora i kliničkog pregleda nefrološki pregled se prema indikaciji proširuje laboratorijskim analizama krvi i urina, ultrazvučnim pregledom bubrega, kao i mikrobiološkim analizama (urinokultura, brisevi, analiza ejakulata).

Najčešće bolesti koje dovode bolesnika nefrologu jesu bolesti bubrega i mokraćnog sistema, koje su najčešće upalne prirode izazvane bakterijama, virusima ili gljivicama.

PREGLED KOD NEFROLOGA MOŽETE ZAKAZATI NA  021/6041-737

NAZAD