Obzirom da je uzročnik raka dojke nepoznat, ne postoji mogućnost primarne zaštite.
Na polju sekundrane prevencije ili zaštite može se puno toga učiniti. Na prvom mestu misli se na screening. U tu svrhu se pereporučuje rutinski samopregled dojki, jednom mesečno uvek u istoj fazi menstrulanog ciklsa      (desti dan od početka menstruacije). Po potrebi uraditi klinički pregled u kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom dojke.

Nakon četrdesete godine treba uraditi bazičnu screening mamografiju.
Sekundarna prevencija je najvažnija da bi se bolest otkrila pre pojave prvih simptoma, kada je u najranijoj fazi. . 

Ultrazvuk dojki i mamografija danas predstavljaju metode koje se sve vise međusobno dopunjuju – komplementarne metode.

Ultrazvučni pregled dojki i pazušnih regija je neinvazivna dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o građi (strukturi) dojke i struktura u pazušnoj jami. Pregled traje oko 30 minuta.

 Mamografija je najbolja i najpreciznija neinvazivna rendgenska metoda pregleda dojki. Upotebljava se kod pacijntkinja koje imaju odredjene simptome i tegobe ali i kod pacijentkinja bez ikakve simtomatologije, kao screening odnosno preventivna metoda.

Dijagnostička tačnost ove metode je 85 – 90 %. Računa se da je redovnim pregledom i mamografijom moguće smanjenje smrtnosti od raka dojke za 30%.

-Tkivo dojke je kod mnogih žena u kasnim 30-im godinama previše zgusnuto i apsorpcija rendgen zraka visoka, te je kod tih pacijentkinja  ultrazvuk dojke daleko prikladnije dijagnostičko sredstvo i od veće pomoći nego mamografija.

ULTRAZVUK DOJKI MOŽETE ZAKAZATI KOD NAS U POLIKLINICI 

NAZAD