Čir na sluzokoži želuca ili dvanaestopalačnog creva (duodenum) je dubok nedostatak sluzokože želuca ili dvanaestopalačnog creva (prelezi određen sloj sluzože).

Danas se smatra da je čir na želucu oboljenje uzrokovano bakterijskom infekcijom, a ponekad i dugotrajnom primenom nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak itd. Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija Helicobacter pylori (H. pylori). Nedavno je ustanovljeno da je ova bakterija uzročnik skoro svih peptičkih ulkusa i to 80% želučanih i preko 90% onih na dvanaestopalačnom crevu. Međutim, infekcija bakterijom H. pylori ne znači i sam ulkus.To zavisi od osobina obolelog, vrste H. pylori i još nekih nepoznatih faktora.

Pouzdano se ne zna ni tačan put prenosa infekcije (hranom, vodom, direktnim kontaktom usta na usta kao npr. ljubljenjem, prljavim rukama). H. pylori slabi zaštitnu moć sluzokože što omogućava prodor kiseline kroz sloj ispod nje stvarajući tako ulkus. H. pylori opstaje u želudačnoj kiselini jer izlučuje enzime koji je neutrališu. Genetska predispozicija je važna u nastanku bolesti, a faktori rizika su pušenje, unos alkohola i kofeina. Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se pre mislilo, ali mogu potstaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome.

Čir na želucu nastaje jer nema dovoljno odbrambenih faktora: na terenu hroničnog gastritisa od povišene želudačne kiseline, ili usled teškog, naglo nastalog stresa koji napravi mnogo malih čireva rasutih po celoj sluzokoži želuca (stres ulkusi).
Simptomi su: bol u vidu paljenja ili pečenja, nadutost, mučnina, nekad povraćanje, nekad crna stolica (ako krvari čir).
Bol se javlja odmah ili do jednog sat posle jela, iznad i ulevo od pupka, i širi se pod levi rebani luk. Čir na želucu može preći u rak želuca.
 
Uzroci su genetski (nulta krvna grupa), infektivni (bakterija Helikobakter pilori u 90-100% slučajeva) i pušenje.
 
Simptomi su: bol na prazan stomak (naročito noću) ili 1 – 3 sata posle jela (to jest kad hrana izađe iz želuca), iznad i desno od pupka, gorušica (naročito noću), mučnina, povraćanje.
 
Čir na dvanaestopalačnom crevu najčešće ne prelazi u rak.
 
Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu može još da se komplikuje: krvarenjem – pa dolazi do anemije ili opasnog gubitka krvi, probijanje cele debljine zida želuca ili dvanaestopalačnog creva (perforacija, penetracija), a kod čira na želucu moguća je maligna promena.
 
Ovo su ozbiljne i po život opasne komplikacije. Zato su redovne kontrole kod lekara obavezne.

 Simptomi

Simptomi i znaci čira na želucu su:
 • bol u vidu paljenja ili pečenja, koji se javlja odmah ili do 1 sat posle jela, iznad i ulevo od pupka, i širi se pod levi rebrani luk
 • nadutost
 • mučnina
 • povraćanje
 • crna stolica (ako krvari čir)
 • bolovi koji su mnogo jači i duže traju i prostiru se van područja koje pripada želucu, ako čir probije u drugi organ (penetracija) ili u trbušnu duplju (perforacija) što je po život opasno stanje
 • pad pritiska zbog obilnog, naglog krvarenja iz čira: može uvesti u šok, takođe po život opasno stanje
Simptomi i znaci čira na dvanaestopalačnom crevu:
 • bol na prazan stomak (naročito noću) ili 1-3 sata posle jela (tj kad hrana izađe iz želuca), iznad i desno od pupka
 • gorušica (naročito noću)
 • mučnina
 • povraćanje
 • bolovi koji su mnogo jači i duže traju i prostiru se van područja koje pripada želucu, ako čir probije u drugi organ (penetracija) ili u trbušnu duplju (perforacija) što je po život opasno stanje
 • pad pritiska zbog obilnog, naglog krvarenja iz čira: može uvesti u šok takđe po život opasno stanje

Prevencija

Ne zna se pouzdano na koji način se H. pylori prenosi, što otežava prevenciju oboljenja. Istraživači rade na vakcini protiv infekcije. Ako je ulkus nastao uzimanjem nesteroidnih antiinflamatornih lekova treba uzimati lekove iz ove grupe vrlo oprezno ili se savetovati s lekarom za adekvatnu zamenu.