ŠTA JE 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA?

24-satni holter monitoring krvnog pritiska je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se krvni pritisak meri u određenim vremenskim intervalima. Holter je mali, nosivi uređaj koji registruje vrednosti krvnog pritiska. Snimanje traje jedan dan (24 sata).

INDIKACIJE /ZAŠTO SE RADI?

Tokom jednokratnog merenja krvnog pritiska dobijaju se vrednosti krvnog pritiska u momentu merenja. Ponekad ovaj način merenja ne daje doktoru dovoljno informacija, zbog toga je potrebno uraditi 24-satni holter monitoring.
 U cilju otkrivanja dnevnih i noćnih promena vrednosti krvnog pritiska, fenomena “belog mantila” (porast krvnog pritiska uzrokovan strahom od doktora, a ne oboljenjem), povišenih ili sniženih vrednosti krvnog pritiska (kod dece, starijih osoba, adolescenata, trudnica), „maskiranih” povišenih vrednosti krvnog pritiska.
 U cilju praćenja efekata lečenja (terapije).

Dok nostite holter uređaj dozvoljeno je da obavljate sve uobičajene aktivnosti. Neophodno je da vodite dnevnik aktivnosti i tegoba u kome ćete upisivati šta ste radili tokom 24-časovnog snimanja i koje ste smetnje imali (ukoliko ste ih imali).

 Nakon 24 sata doći ćete u Medic da vratite uređaj i donesete dnevnik aktivnosti i smetnji. Vaš lekar će uporediti vrednosti krvnog pritiska sa tegobama i aktivnostima iz dnevnika i saopštiće Vam i objasniti rezultate ispitivanja.

PRIPREMA

• Tokom nošenja uređaj ne sme da se pokvasi zato što će se pokvariti. Zbog toga je zabranjeno da se tog dana kupate, tuširate ili plivate. Istuširajte se neposredno pre nego što snimanje počne.

NAKON SNIMANJA

Možete se vratiti obavljanju svojih redovnih dnevnih aktivnosti.

OVAKO MOŽETE SPREČITI VISOK KRNI PRITISAK❗

❗Smanjite so na manje od 5gr/dan 

❗Izbegavajte zasićene masti i trans-masti🍔

❗Izbegavati 🚭

❗Smanjiti 🍷

❕Hranite se 🍏 i 🥦 redovno 

❕Budite aktivni 🏊🚵‍♀️

 

 

NAZAD